7 скрити функции на Viber, които трябва да знаете

11
снимка: Rakuten Viber

Независимо дали вече сте потребител на Viber или планирате да го използвате, има няколко ценни, но недотам популярни функции, за които може и да не знаете. Например, можете да блокирате контакти, да прикриете кога и какви съобщения сте прочели или да изпратите съобщение, което да се самоунищожи след няколко минути.

Дистанционната работа по време на пандемията направи популярни редица инструменти за онлайн комуникация, измежду които програмите за обмен на съобщения бяха хит. Поради тази и редица други причини днес Viber има над 200 милиона потребители в над 193 държави.

Все пак приложението има някои хубави, леко скрити функции, за които не всички знаят.

1. Смяна на фона

Viber по подразбиране е с лилав дизайн. Но можете да го промените, ако пожелаете. Приложението позволява да избирате между цветови теми като лилава, тъмносиня и черна (Classic, Dark Blue и Black). За да превключите към тъмната версия, всичко, което трябва да направите, е да натиснете бутона Още > Настройки > Изглед.

А ако предпочитате нещо по-забавно, Viber ви позволява да изберете фоново изображение за своите чатове.

Под темите има и опция за промяна на фона, който се използва по подразбиране. Докоснете го и задайте един от многото стандартни „тапети“, които Viber предлага. Можете също да изберете изображение от телефона си или да направите снимка.

Тези опции обаче ще променят фоновото изображение за всички ваши чатове в приложението. Като алтернатива можете да имате различно фоново изображение за всеки контакт.

За да направите това, първо отворете чата, в който искате да промените фона. Плъзнете наляво и изберете Фон. Оттам можете да изберете някой от фоновете по подразбиране или изображение от телефона си.

2. Блокиране и деблокиране на контакти

Ако искате да блокирате входящи чатове/обаждания от конкретно лице във Viber, просто отворете чата с лицето, което искате да блокирате, плъзнете наляво и изберете опцията „Блокиране на контакта“. За да деблокирате контакта, трябва да отворите чата с този човек, да плъзнете наляво и да докоснете опцията за деблокиране на контакта.

Ако не можете да намерите контакта, който сте блокирали, отидете на „Още“ > „Настройки“ > „Поверителност“ > „Списък с блокирани“ Тук ще намерите списък с всички контакти, които сте блокирали.

3. Скриване на онлайн статуса

Ако не искате другите да знаят, че сте онлайн и че сте прочели дадени съобщения, всичко, което трябва да направите, е да коригирате предпочитанията за приложението си. Отидете на „Още“ > „Настройки“ > „Поверителност“ и ще намерите превключватели, които ви позволяват да изключите онлайн статуса, както и изпращането на сигнализация за прочетено съобщение.

ПРОЧЕТИ
Цифровото евро – безплатни транзакции, но не и анонимни

4. Бързо превключване между разговори

Ако провеждате няколко разговора, вероятно ще трябва бързо да превключвате между тях. Вместо да ходите на главната страница на приложението всеки път, когато искате да смените чата, има по-добър начин да навигирате между дискусиите.

Докато се намирате в активен разговор, плъзнете пръст надясно по екрана на устройството. Ще „извлечете“ лента, в която се виждат всички активни стаи за чат. Е, лесно да превключите към друга дискусия, като докоснете името на чата, в който желаете да преминете.

5. Изключване светването на екрана при съобщения

Ако не ви харесва екранът на вашето устройство да се включва всеки път, когато получите ново Viber известие, можете да изключите тази досада. Така всички нови входящи съобщения вече няма да включват автоматично екрана на вашето устройство.

За да изключите светлия екран за съобщения, изпълнете следните стъпки:

Отидете в менюто „Настройки“. След това докоснете „Известия“ и премахнете отметката от „Светване на екрана за съобщения“.

6. Заключване на разговори

Можете да скриете и „заключите“ своите разговори от основния списък и да ги достъпвате само тогава, когато е необходимо, с ПИН код. От екрана за чатове във Viber намерете чата, който искате да скриете.

Ако използвате телефон с Android, натиснете продължително върху разговора и докоснете „Скрий“. Ако използвате iPhone, плъзнете разговора наляво и докоснете „Скрий“. След това ще бъдете приканени да зададете 4-цифрен таен ПИН (потребителите на iPhone могат да използват Touch ID като ПИН). По-късно, ако желаете да намерите своя чат отново, просто подайте ПИН кода, който сте въвели в търсенето във Viber.

7. Самоунищожаване на съобщенията

За да създадете самоунищожаващо се съобщение, трябва да докоснете иконата с таймера в долната част на разговора. След това ще бъдете поканени да изберете периода, след който съобщението автоматично ще изчезне. Дадените опции за изчезване на съобщенията варират от 10 секунди до 1 час.

ИЗТОЧНИКtechnews.bg